Termometr cyfrowy do wosku, mięs, wina, z ekranem lcd – sonda
Termometr wykonany ze stali nierdzewnej, z zaostrzoną, elastyczną końcówką idealnie nada się do kontroli temperatury świec woskowych, cieczy lub innych artykułów spożywczych.
Temperatura w produkcji świec z wosku pszczelego i sojowego jest istotnym czynnikiem, który wpływa na jakość świec. Poniżej przedstawiamy ogólne wytyczne dotyczące temperatury w produkcji świec z obu rodzajów wosku:
- Wosk pszczeli:
- Temperatura topienia wosku pszczelego wynosi około 62-64°C.
- Aby uniknąć przegrzania wosku pszczelego, który może prowadzić do utraty jego właściwości, zaleca się utrzymywać temperaturę w zakresie 70-80°C (158-176°F) podczas procesu topienia.
- W trakcie rozlewania wosku pszczelego do formy, temperatura powinna wynosić około 80-90°C.
- Wosk sojowy:
- Temperatura topienia wosku sojowego wynosi około 49-82°C, w zależności od konkretnego rodzaju wosku sojowego.
- Aby uzyskać równomierne rozpuszczenie wosku sojowego, można go podgrzewać w zakresie temperatury 70-85°C.
- Podczas rozlewania wosku sojowego do formy, temperatura powinna wynosić około 70-80°C.
POMIAR TEMPERATURY
Zakres pomiarowy -50°C ~ +300°C
Dokładność pomiaru* ±1° dla zakresu (-20°C ~ +80°C)
Rozdzielczość 0.1 ° dla całego zakresu
Jednostki pomiarowe °C / °F
ZASILANIE
Bateria 1.5V DC typ AG13
Samoczynny wyłącznik zasilania po 15 minutach bezczynności
PARAMETRY MECHANICZNE
Wyświetlacz LCD
Typ czujnika Sonda immersyjna L=147mm ø 3,5mm
Czas odpowiedzi 2 sek.
Wymiary (dł. x szer. x wys.) 226 x 20 x 20 mm
Waga 22g
Wyposażenie: bateria, osłona sondy pomiarowej, instrukcja obsługi