Suszarka do pyłku nierdzewna, 10 półek
Suszenie pyłku odbywa się w temp. 35º- 40ºC (ważne, aby pyłek nie został przegrzany, ponieważ traci on swoje właściwości przy temperaturze powyżej 40ºC). Warstwy pyłku nie powinny przekraczać 1 cm. Po wstępnym przesuszeniu pyłek można zsypać w warstwę o grubości 2-3cm. Zaleca się wielokrotne przemieszanie warstw pyłku w pierwszej fazie suszenia. Suszenie trwa od 1-3 dni, w zależności od wilgotności. Dobrze wysuszone obnóża pyłkowe tworzą twarde, suche bryłki, których nie można rozgnieść w palcach. Zawartość wody w wysuszonym pyłku nie może przekraczać 6%. Pyłek po wysuszeniu powinien być przechowywany w szczelnym naczyniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Parametry urządzenia
- stal nierdzewna kwasoodporna
- wymiary zewnętrzne: szerokość 430mm, wysokość 1280mm, głębokość 525mm
- moc grzania: 1000W
- regulacja temperatury: 30-55°C za pomocą cyfrowego wyświetlacza
- napięcie zasilania: 230V
- wentylator: 30W
- zabezpieczenie przed przegrzaniem komory
- Waga netto – 41kg
- automatyczny wyłącznik (RESET) zabezpiecza pyłek przed przegrzaniem, gdy temperatura przekroczy 75°C